Online voorstelling
Al wachtend, in een lange rij aan de kassa, vond ik een boodschappenlijstje aan mijn voeten, raapte het op en begon verstrooid te lezen wat er op stond. Een fijne afleiding in de drukte, een kans om even weg te dromen.
Ondertussen heb ik een aanzienlijke verzameling boodschappenlijstjes.
Mijn gevonden lijstjes heb ik samen met de interpretaties van diverse vakmensen verzameld in een boek. Met enige trots kan ik u alvast de medewerking melden van: Jean Paul Van Bendegem (wiskundige, hoogleraar logica en wetenschaps-filosofie), Michael Borremans (kunstenaar), Freek Van de Velde (germanist), Dirk De Wachter (psychiater), Jacques Albert (rechercheur), Ignace Dedeene (privé-detective), Wim De Wulf (theatermaker en muzikant), Walter Van Steenbrugge (advocaat), Ria Pacquée (fotograaf), Olly Ceulenaere (kok), Patrizia Zanoni (economisch socioloog), Johan Braeckman (filosoof), Ignace Glorieux (socioloog en expert tijds-besteding), Herwig Deweerdt (theatermaker, acteur), Erik Thoen (historicus), Rika Ponnet (seksuoloog), Peter Boelens (fotograaf en theatermaker), Bert Danckaert (fotograaf) en nog vele andere.
Actrice Maya Albert, vooral bekend als Aisha uit ‘Thuis’, is eveneens auteur van het kunstboek ‘memorandum van een georganiseerd leven’. Een prachtig boek dat een deel van haar verzameling gevonden boodschappen-lijstjes herbergt. In deze online-versie van de gelijknamige theatervoorstelling vertelt Albert over de aanzet, het werkproces, de bekende medeauteurs (over de niet of minder bekende vertelt ze niets) en reflecteert ze over onze consumptiemaatschappij; het boodschappenlijstje als metafoor voor onze welvaart.
Naadloos gaat ze, op Amerikaanse teleshopping-wijze, over om aan het publiek zo veel mogelijk boeken te verkopen. Haar wasmachine is kapot, haar auto heeft 430.000 km op de teller en dankzij corona is haar spaargeld op. Het enige wat ze nog heeft, is de stock kunstboeken in haar kelder.
En het publiek kan toch niet veel meer doen dan.... lezen en boodschappen doen! Een win-win situatie!
Banale lijstjes worden plots poëzie. (Geert van der Speeten – De Standaard)
In ‘memorandum van een georganiseerd leven’ maakt Maya de voorstelling levendig… Ze weet de aandacht naar zich toe te trekken en gaat zodoende dynamische synergieën aan met omstaanders en omgeving. (TAZ Gazette)
Concept: Maya Albert en Peter Boelens
Spel: Maya Albert
Regie: Peter Boelens
Met bijdragen van Jean Paul Van Bendegem, Maud Vanhauwaert, Michaël Borremans, Walter Van Steenbrugge e.a.
Productie: Bad van Marie