Laura van Dolron met Steve Aernouts in première met WIJ

Laura van Dolron met Steve Aernouts in première met WIJ

Ik stel me voor dat er een terrorist voor mijn neus staat. Hij is bereid te sterven voor waar hij in gelooft. Hij vraagt mij, terwijl hij wat rommelt aan zijn bomgordel, “Waar staan jullie voor?” Waar WIJ voor staan… het is zo vanzelfsprekend dat ik het niet meer kan uitleggen…
Dan staat er een vluchteling voor me, die veel meer is dan een vluchteling. Hij is geen gelukszoeker maar een thuiszoeker, een vredezoeker. Hij zegt: “Ik wil meedoen met jullie, in jouw land. Vertel me, waar staan jullie voor?” Ook al heeft hij geen bomgordel om en kijkt hij door zijn vermoeidheid heen heel vriendelijk, toch lukt het me ook nu niet om een behoorlijk antwoord te formuleren. Daarom maak ik WIJ. Om niet met mijn mond vol tanden te staan als ik bedreigd word of als ik kan helpen.

Laura van Dolron vraagt zich af wat we bedoelen als we WIJ zeggen. Wie zijn WIJ en hoe bepalen we wie daar bij hoort en wie niet? Hoe worden we een zo groot mogelijke WIJ? En gaat het lukken om te erkennen dat ‘zij’ bij ons horen? WIJ wordt een confronterende maar helende voorstelling over de gevaren en geneugten van ons “wij gevoel”. Na Laura’s succesvoorstelling Liefhebben, waarin zij het publiek overlaadde met liefde en terugkreeg wat ze gaf, is het met WIJ tijd voor een scherper en kritischer geluid. Samen met acteur Steve Aernouts zoekt Laura naar antwoorden. WIJ is een persoonlijk politiek pamflet dat duidelijk maakt dat je kwetsbaar opstellen en je oprecht boos maken over de staat van de wereld, ook liefde is.

Het rommelt in Europa, waar wij vredig en welvarend leven omdat we geweld en armoede waar mogelijk hebben geëxporteerd. Terroristen vallen onze waarden aan, terwijl we niet eens weten welke dat zijn, en vluchtelingen kloppen bij ons aan voor hulp. We moeten leren om ‘welkom’ te zeggen, in een land waar we zelf vaak niet zo heel gelukkig zijn. Waarom hebben wij zo weinig begrip voor vluchtelingen? Dit terwijl we zelf steeds vluchten in seks, series, suiker, smartphones, feiten en meningen en voor elkaar, voor onszelf en onze rimpels, al zijn die van het lachen. We vluchten van een leven in het hier en nu, waarin wij blijkbaar niet gelukkig zijn. Laura zoekt te midden van dit alles een nieuwe ‘all inclusive’ WIJ.

Meer info en de volledige speelijst vindt u hier!